Thumb

İLK YARDIM EĞİTİMİ

 

O siz misiniz? İşte tam oradaki kazazedelerin hayatını kurtaran kahraman! Ve alkışlanan! Yok, siz değil misiniz? Merak etmeyin, olacaksınız! Nasıl mı? Şimdi, beni çok iyi dinleyin. İlk yardım eğitiminin son derece önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Kahraman olmaktan ziyade amacımız kaza durumlarında can kurtarmak. Can kurtarmak demişken bu çok büyük bir sorumluluk. En küçük bir yanlış uygulamayı dahi kaldırmayan bir sorumluluk… O zaman yüreğinizi biraz ferahlatalım. UZMAN ANALİZ OSGB olarak İlk Yardım Eğitimini vermek için buradayız. En yeni bilgileri, en güncel uygulamaları harmanladık. Alanında uzman akademisyenlerle bu eğitimi hazırladık. “O siz misiniz?” diye sorduğumuzda “evet” demek istiyorsanız sizi de eğitimimize bekliyoruz.

Bu eğitimle;

  • Sıkı bir İlk Yardım eğitimi alacaksınız.
  • Kaza durumlarında kazazedelere yardımcı olacaksınız.
  • Yakınlarınızda oluşabilecek ani sağlık durumlarına müdahale edebileceksiniz.
  • İlk Yardım sertifikası sahibi olacaksınız.
  • Eğitime hala başlamadınız mı?

 

İLK YARDIMIN ÖNEMİ NEDİR?

Beklenmedik bir kaza ya da hayati tehlike oluşturan herhangi bir durumda mevcut araç ve gereçlerle uygulanan her bir tıbbi desteğe ilk yardım adı verilir. İlk yardımın sağlık görevlileri ya da ilk yardım eğitimi alan kişiler tarafından yapılması büyük önem taşır.

Bir kaza ya da yaralanma anında yaşamanın sürdürülebilirliğine destek sağlamak amacıyla uygulanan ilk yardım, hasta ya da yaralının durumunun stabil tutmayı amaçlar. Hastalıktan iyileşmeye doğru atılan adımlar bütününü oluşturan ilk yardım, ilaçsız müdahalelerdir. 

 

İLK YARDIM EĞİTİMİ NEDEN GEREKLİDİR?

İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu kapsamında ‘çok tehlikeli’, ‘tehlikeli’ ve ‘az tehlikeli’ olarak belirlenen iş yerlerinde mutlaka ‘Temel İlkyardım Eğitimi’ sertifikası almış bir kişinin bulunması zorunludur. 

Yalnızca tehlike arz eden iş yerlerinde değil günlük hayatın içerisinde de ilk yardım eğitimi önemli yer tutar. 

Ev ve trafik kazalarında, sağlık ekiplerinden destek alınana kadar geçen sürede kritik adımları oluşturan ilk yardım, hızlı ve bilinçli yapılacak müdahale ile kazazedeleri hayatta tutar.

Kanama, yanık, tıkanma, şok ve bayılma, bilincin kapalı olması, solunum yetersizlikler vb. birçok farklı duruma ilişkin etkili sonuç almayı sağlayan basit adımları içeren İlk Yardım Eğitimi’nde ilk müdahale ‘ABC’ şeklinde değerlendirilir. 

Herhangi bir kaza durumunda bilinç durumu kontrol edildikten sonra;

A: Havayolunun kontrol edilerek değerlendirilmesi,

B: Solunum durumunun kontrol edilerek değerlendirilmesi,

C: Şah damarından 5 saniye nabız alarak dolaşımın değerlendirilmesi

Temel ilk yardımın ilk adımlarıdır. 

 

İLK YARDIMCI KİMDİR?

İlk yardım tanımının içerisinde bulunan amaçlar doğrultusunda, tıbbi araç ve gereçler olmaksızın hasta ya da yaralıya mevcut araç ve gereçlerle müdahale ederek, ilaçsız uygulamaları yapmak üzere eğitim almış kişi ya da kişilere İlk yardımcı adı verilir.

İLK YARDIMCIDAN BEKLENENLER NEDİR?

- İnsan vücuduna ilişkin temel bilgilere hâkim olmak,

- Sakin, güvenli, hızlı ve pratik olmak,

- Mevcut olanakları en hızlı biçimde kullanabilmek,

- Sağlık ekipleri ile doğru iletişim kurmak,

- Çevreyi organize ederek güvenliği sağlamak. 

 

İLK YARDIM NASIL UYGULANIR?

  • Olay yerinde güvenli bir alan oluşturulur,
  • Hasta ya da yaralının güvenli alanda kalması sağlanır,
  • Durum tespiti yapılarak en hızlı müdahale için gerekli malzeme belirlenir,
  • Hasta ya da yaralıya müdahale mümkün olduğunca yerinde yapılır,
  • Hasta ya da yaralının endişeleri giderilerek, sakinleşmesi sağlanır,
  • Hasta ya da yaralının durumunu görmesine izin verilmez,
  • Sağlık birimleriyle iletişim kurularak, gerekli bilgiler vakit kaybetmeden aktarılır. 

HAYAT KURTARMA ZİNCİRİ NASIL UYGULANIR?

Dört halkadan oluşan Hayat Kurtarma Zinciri’nin ilk iki halkası da ilk yardım eğitimi alan kişilerin görevleri arasındadır.

Hayat Kurtarma Zinciri’nin ilk yardım görevlisinin sorumluluğunda olan ilk iki koşulu; “sağlık kuruluşuna haber verilmesi”, ikinci zincirini “olay yerinde yaşam desteğinin uygulanması”dır. Son iki halkaya ait olan üçüncü adım; “Acil Tıp Teknisyenleri tarafından müdahale edilmesi” ve son adım ise “Sağlık kurumlarının acil birimlerinde yapılan müdahale”dir. 

KİMLER İLK YARDIM EĞİTİMİ ALABİLİR?

Temel okuma – yazma becerilerine sahip olan ve ilköğretim diploması olan 18 yaş üzeri her birey İlk Yardım Eğitimi alabilir. Aynı zamanda kişisel olarak ilk yardım eğitimine ilgi duyanlar ve meslek hayatına atılacak kişiler de eğitimden faydalanabilir. Özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında ‘tehlikeli’ olarak belirlenen kurum – kuruluşlarda görev alan yöneticiler dâhil olmak üzere tüm personel İlk Yardım Eğitimi alarak şirketlerin eleman ihtiyacını karşılayabilir. 

İlk Yardım Eğitimi, beklenmedik her türlü duruma karşı sizi hazırlar ve gerekli müdahaleyi hızlı bir biçimde yapmanız için temel seviyede tıbbi desteği içerisinde barındırır. Siz de, dilediğiniz zaman İlk Yardım Eğitimi alarak, güvenli ve konforlu bir yaşamın kapısını aralayabilirsiniz.

Sizlerde İnsan hayatının kurtarılması hususunda yardımcı olmak istiyorsanız Uzman Analiz Osgb ye gelin ve Temel İlkyardım Eğitimini alarak bu hususlarda yardımcı olun.

Bir İnsanın Hayatını kurtarmak, bütün insanlığı kurtarmış gibi önemi vardır.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde kazalar sonucu yaralıların %90’ından fazlasının olay yerinde herhangi bir müdahale yapılmadan hastaneye ulaştırıldığı sonucu ortaya çıkmıştır ve ölümlerin %10’u ilk 5 dakika içinde meydana gelmektedir. Kaza yerinde ilk 5 dakika içinde uygulanacak etkili bir ilk yardım ile hayat kurtarmak ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek elimizde.

İlk yardım, olay yerine sağlık ekipleri gelinceye kadar, hayatı kurtarmak ve durumun kötüye gitmesini önlemek amacı ile eldeki imkanlarla yapılan ilaçsız uygulamalardır. İlk yardım eğitimi yapılan yasal düzenlemelerle zorunlu eğitimler kapsamına alınmış olup sadece Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikası bulunan kişiler tarafından yapılabilir.

Mevzuata göre her iş yerinde tehlike sınıfına uygun olarak ilkyardımcı bulundurulması gerekmektedir. Bu oran;

·         Az tehlikeli işler kapsamında yer alan iş yerleri için her 20 kişide bir,

·         Tehlikeli işler kapsamında yer alan iş yerleri için her 15 kişide bir,

·         Çok tehlikeli işler kapsamında yer alan iş yerleri için her 10 kişide birdir.

 

Sertifikalı ilk yardım eğitimleri 1 grupta en az 5 en fazla 20 kişi olacak şekilde düzenlenebilir. Eğitim süresi 2 gün (16 saat) olup hem uygulamalı hem teorik konular anlatılmaktadır. Eğitim programı sonunda katılımcılar İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenmiş sınav merkezlerinde teorik ve pratik sınava tabii tutulurlar. Sınavlar için geçme notu 85 ve üzeridir. Sınavdan başarılı olan katılımcılar 3 yıl geçerli ilk yardımcı sertifikası ve kimliği sahibi olurlar. Belge geçerlilik süresi olan 3 yılın dolmasından itibaren katılımcılar 1 gün (8 saat) süren güncelleme ilkyardım eğitimine katılıp belge sürelerini 3 yıl daha uzatabilirler.

iLK YARDIM EĞİTİM İÇERİĞİ

·         Genel ilkyardım bilgileri

·         Hasta/yaralının ve olay yerinin değerlendirilmesi

·         Temel yaşam desteği

·         Kanamalarda ilkyardım

·         Yaralanmalarda ilkyardım

·         Yanık, Sıcak çarpması ve Donuklarda ilkyardım

·         Kırık, Çıkık ve Burkulmalarda ilkyardım

·         Bilinç Bozukluklarında ilkyardım

·         Zehirlenmelerde ilkyardım

·         Hayvan ısırmalarında ilkyardım

·         Göz, Kulak ve Buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım

·         Boğulmalarda ilkyardım

·         Hasta / yaralıyı taşıma teknikleri

 

·          SERTİFİKALI TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ (16 SAAT)

·          SERTİFİKALI TEMEL İLK YARDIM GÜNCELLEME EĞİTİMİ (8 SAAT)

·         ÇOCUKLAR İÇİN İLK YARDIM EĞİTİMİ(8 SAAT)

·         TEMEL YAŞAM DESTEĞİ UYGULAMA EĞİTİMİ (2 SAAT)